sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Pahan jälkeen-näyttely

Ympärileikkaus tehtiin partakoneenterällä.

Tämä kuva vaikutti minuun erityisesti, koska juuri tällä partakoneen terällä ympärileikattiin noin kaksi vuotta sitten eräs 14-vuotias kenialainen tyttö. Ympärileikkaus toteutettiin pimeässä savimajassa ilman minkäänlaista kivunlievitystä tai puudutusta. Minusta oli aivan hirveää lukea tästä asiasta, koska en voi kuvitellakaan kuinka paljon operaatio on sattunut tyttöä ja kuinka pahat traumat tällaisesta on voinut jäädä. En tajua, miten kukaan aikuinen voi tehdä lapselle  jotain näin raakaa. Leikkausvälineitäkään ei oltu steriloitu, mikä saattaa aiheuttaa tytölle myöhemmin vielä monenlaisia vaivoja ja joskus tällainen saattaa aiheuttaa myös kuoleman heti ympärileikkauksen jälkeen.


Keniassa asuva maasaityttö ympärileikattiin joulukuussa 2013. Pian sen jälkeen hänet naitettiin isän ystävälle. Perheeseen kuuluu yli puolivuotias poika.

Tämä kuva taas kertoo samasta ympärileikatusta tytöstä. Ympärileikkauksesta on nyt kaksi vuotta ja tyttö on 16-vuotias.  Hän on naimisissa 40-vuotiaan miehen kanssa ja hänellä on yli puolivuotias poika. Tyttö vaikuttaa onneksi nykyään  tyytyväiseltä elämäänsä, mutta hän kertoo silti että jos hän joskus saa tyttölapsia, lapset ympärileikataan. Se ei ole tytön vaan hänen miehensä päätettävissä. Minusta on todella surullista ja outoa, että tyttö ei vastusta ympärileikkausta, vaikka hän on itse kokenut sen. Asioita pitäisi muuttaa Keniassa ja muissa maissa, joissa tyttöjen ympärileikkaus on perinteenä. Onneksi jotkut lapset, jotka pääsevät kouluun tajuavat ympärileikkauksen haitat ja alkavat toimia sen lopettamiseksi.

Ella 9a

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti