maanantai 28. marraskuuta 2016

Ateistin Etiikka


Ateismin symboliAteistin Etiikkaa

Ateismi

Ateismi eli Jumalattomuus tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa. Ateistit voidaan jakaa Positiivisiin ateisteihin ja Negatiivisiin ateisteihin.
Positiivinen ateisti ajattelee, että jumalan olemassaoloa voidaan pitää todistettavasti epätotena. Taas kuin negatiivinen ateistin mukaan jumalan olemassaoloon ei ole esitetty mitään todisteita.
Ateismin vastakohta on jumalaanuskominen eli teismi.

Vapaa-ajattelija

Vapaa-ajattelu tarkoittaa missä ihminen suhtautuu arvostelevasti kirkkoon ja sen yhteiskunnalliseen vaikutukseen ja pyrkii täydelliseen uskonnon ja ateismin vapauteen. Vapaa-ajattelulla tarkoitetaan ateistisia ajatussuuntauksia, joita ovat edustaneet: ateistit, sekulaarihumanistit, rationalistit ja materialistit

Orvokki on Vapaa-ajattelijoiden tunnus.

Vapaa-ajattelijoiden etiikkaa

Arvoja eli käsityksiä hyvästä ja pahasta, väärästä ja oikeasta ei ole olemassa riippumatta ihmisestä. Ei ole olemassa toimintoja jotka, olisivat hyviä tai pahoja, oikeita tai vääriä.
Arvot vaihtelevat eri kulttuureissa huomattavasti. Riipumatta vaikutuksistaan ei ole olemassa toimintoja jotka olisivat hyviä tai pahoja, oikeita tai vääriä.
Vapaa-ajattelijat käyttävät yleensä seurausetiikkaa, jonka mukaan teon arvot määräävät sen seuraukset. Arvot ja normit on perusteltava rationaalisesti järjellisellä ajattelulla ja kokemuksen avulla. 
Vapaa ajattelijat hyväksyvät Protagooran Homo mensura periaatteen: ''Ihminen on kaiken mitta''
Vapaa-ajattelijat eivät kiellä itsemurhaa sillä elämä on valinnainen oikeus. Vapaa-ajattelijat kuitenkin korostavat myös ihmisen vastuuta eteenkin niistä kansanihmisistä, joita kohtaan hänellä on velvollisuuksia.
Kun vapaa-ajattelijoilta kysytään elämän tarkoitusta he vastaavat: ''Elämä sinänsä on oma tarkoituksensa mutta vielä parempi on elää hyvää, tyydyttävää ja antoisaa elämää ja luoda parempaa tulevaisuutta.''

Tässä on uutinen liittyen Norjan luterilaiseen kirkkoon ja kuinka paljon sieltä on eronnut ihmisiä.

http://yle.fi/uutiset/3-9144918Roope H 9b


.

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Roope! Olet tiivistänyt hyvin oleellisen käyttämällä eri lähteitä. Jatkossa, kun kirjoitat, yritä vielä vähän enemmän muokata lauseita itsesi näköiseksi. Se ei ole helppoa, mutta siihen oppii, kun harjoittelee! :)

    VastaaPoista