tiistai 29. marraskuuta 2016

Kirjemaraton ja solidaarisuustapahtuma

Kirjemaraton on ihmisoikeusjärjestö Amnestyn järjestämä kampanja, jossa on tarkoitus parantaa ihmisoikeuksien toteutumista kirjeiden avulla. Kirjeitä kirjoittamalla pyritään parantamaan sorrettujen ihmisten oloja. Mitä enemmän kirjeitä kirjoitetaan, sitä suurempi mahdollisuus on saada aikaan muutosta.
Tänä vuonna meidän koulun 9. luokkalaiset  osallistuivat kampanjaan kirjoittamalla kahdessa maassa tapahtuneiden ihmisoikeuksien loukkaamisen lopettamiseksi.

Toinen tapauksista on Malawissa asuva Annie Alfred (11v.), joka sairastaa albinismia (=perinnöllinen tauti, jossa iho ei tuota tarpeeksi pigmenttiä). Annie joutuu pelkäämään joka päivä henkensä puolesta, koska Malawissa jotkut uskovat, että albinismia sairastavien kehonosissa piilee taikavoimia. Sen takia heistä käydään kauppaa ja heitä tapetaan, koska kehonosista voi saada  valtavia summia.

Toinen tapauksista tapahtui Azerbaidzanissa Bayram Mammadoville ja Giyas Ibrahimoville, jotka ovat nuoria opiskelijoita. Heidät vangittiin, koska he arvostelivat Azerbaidzanin hallintoa avoimesti. Siitä syystä heitä ei kuitenkaan oikeasti voitu pidättää, vaan heidät lavastettiin heroiinin hallussapidosta piilottamalla heroiinia heidän tavaroidensa joukkoon. Nyt miehiä uhkaa 12 vuoden vankilatuomio keksityn syyn perusteella.
Kirjoitimme viikolla 46 englannin tunneilla kirjeitä näiden maiden presidenteille, jossa otettiin kantaa maiden tilanteisiin. Oppilaat saivat valita kummalle tapauksista he kirjoittivat. Aikaa oli yksi englannin kielen oppitunti.

Lisäksi kaikki yläasteen oppilaat saivat mahdollisuuden kirjoittaa solidaarisuuskortteja suoraan molempien maiden tapauksien henkilöille.
Korttien avulla voi tsempata ja rohkaista jaksamaan vaikeissa olosuhteissa. Meidän (tämän tekstin kirjoittajien) mielestä sekä Kirjemaraton että solidaarisuuskorttien kirjoittaminen ovat erittäin hyviä asioita, koska niiden avulla voi helposti ja vaivattomasti saada oppilaat innostumaan toisten auttamisesta. 
Kortteja kirjoitettiin välitunnilla parin 9.luokkalaisen toimeenpanosta.
Tässä kuvia tapahtumasta:

Ella, Heidi ja Sini 9a1 kommentti:

  1. Kiitos, kun dokumentoitte tämän! :) Sujuvaa tekstiä ja kivat kuvat. Hienoa työtä!

    VastaaPoista