sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Intian ja Kiinan uskonnot

Intian ja Kiinan uskontojen etiikkaa

Intian ja Kiinan uskonnoissa on yhteistä usko karman lakiin ja jälleensyntymiseen. Karman laki tarkoittaa, että pahoista teoista seuraa jotain pahaa ja toisinpäin. Lopulta vapaudutaan jälleensyntymisen kiertokulusta.

Molemmissa uskonnossa keskeistä on myös ahimsa, joka tarkoittaa, ettei mitään elollista saa vahingoittaa (esim. eläimet ja ihmiset).

Hindulaisuuden moraalikäsityksiä:

Kasti määrää ihmisten velvollisuudet, joita tulee noudattaa (esim. Pappien velvollisuus säilyttää uskonnollisia perinteitä). Intiassa dalitien (=kastittomien) asema on huono, vaikka kastittomien syrjintä on laitonta.

Buddhalaisuuden moraalikäsityksiä:

Toisin kuin hindulaisuudessa, buddhalaisuudessa ei ole kasteja. Ihmisten ajatellaan olevan tasa-arvossa ja heidän tulee noudattaa viittä moraaliohjetta.

1. Kunnioita kaikkea elollista
2. Älä valehtele
3. Älä varasta
4. Älä käytä päihteitä
5. Älä toteuta sellaista seksuaalisuutta, joka vahingoittaa jotakuta

Buddhalaisuudessa ihmisten toiminta ei ole joko oikeaa tai väärää, vaan taitavaa tai taitamatonta. Taitava toiminta tarkoittaa ihmisen ajattelevan myötätuntoisesti ja omaksi ja muiden parhaaksi tehdessään asioita.

Tavoitteena tasapaino


Kiinan taolaisuutta ja kunfutselaisuutta yhdistää pyrkimys harmoniaan eli tasapainoon. Harmoniaa voidaan myös kutsua käsitteellä tao. Taossa jin ja jang ovat tasapainossa keskenään. Harmoniassa on kyse koko maailmankaikkeuden tasapainosta. Taolaisuuden mukaan tasapaino saavutetaan ymmärtämällä tao eli se, miten luonto toimii. Tao ymmärretään itse oivaltamalla. Tavoitteena on terve, pitkä ja onnellinen elämä.

Kunfutselaisuudessa huomaavainen käytös ja toisten ihminen kunnioitus johtavat tasapainoon. Kunfutselaisuudessa ajatellaan ihmisen olevan hyvä ja tavoitteena on osata tunnistaa hyvä itsessään.

Intian ja Kiinan uskonnot

Intia

Intian suurin uskonto on hindulaisuus.
Hindulaisuuden sanotaan olevan maailman vanhin uskonto. Hindulaisuudessa on miljoonia jumalia, joista kolme pääjumalaa ovat Shiva, Vishnu ja Brahma. Suosittuja jumalia ovat myös esimerkiksi Ganesha ja Krishna. Kannattajia hindulaisuudella on n. 1,05 mrd.


Hindulaisuudessa lehmä on pyhä eläin.


Toiseksi suurin uskonto Intiassa on Islam. Intiassa on maailman toiseksi suurin muslimivähemmistö.

KIINA

Kiinassa hallitsevat uskonnot ovat taolaisuus, buddhalaisuus ja kungfutselaisuus
Kiinassa on n. 100 miljoonaa uskonnollisesti aktiivista ihmistä.
Taolaisuudessa Jin ja Jang ovat keskeisiä.TAOLAISUUS 
Syntyi: 500-1 eaa.
Perustaja: Laotse
Pyhä kirja: Tao-te-ching

Buddhalaisuuden symboli on kahdeksanosainen pyörä


BUDDHALAISUUS
Syntyi:n. 500-luvulla eaa.
Kungfutselaisuuden perustajan Kungfutsen patsas
Perustaja: Siddharata Gautama eli Buddha
Pyhä kirja: Tripitaka-kirjakokoelma
KUNGFUTSELAISUUS

Syntyi: 550-480 eaa.
Perustaja: Kungfutse
Pyhät kirjat: Kertomuksia ja Viisi kirjaa
Tässä uutisessa kerrotaan, kuinka Kiina ei hyväksy muslimien Ramadanin viettoa tai sen aikana toteutettavaa paastoamista.Amanda ja Ilona 9a


2 kommenttia:

  1. Kiitos, Ilona & Ammi! :) Selkeää kieltä, tummennukset auttavat lukijaa hahmottamaan tekstiä paremmin. Korjasin pari kirjoitusvirhettä (ahimsa ja dalitit). Kiitettävää työtä!

    VastaaPoista