tiistai 7. maaliskuuta 2017

Sosiaalinen media

Some-käyttäytyminen 
Valitsin aiheeksi sosiaalisen median, koska se on niin tätä päivää ja yhä suurempi osa ihmisis on yhteydessä sosiaaliseen mediaan (=some) ja aihe on minullekin hyvin tuttu.  Tässä  esseessä yritän käsitellä aihetta monesta eri näkökulmasta.  

Sosiaalinen media on hyvin laaja käsite, mutta lyhykäisyydessään sosiaalinen media on tiedonjakopalvelu jossa jokaisella on mahdollisuus ilmaista omiaan mielipiteitään ja ajatuksiaan.  Sosiaalista mediaa ovat esimerkiksi esimerkiksi Instagram, TwitterWhatsapp ,Snapchat, Facebook, Youtube ja kymmenet muut sovellukset. 

Sosiaalisessa mediassa on erittäin helppo etsiä ja julkaista erilaista tietoa sekä mielipiteitä, joka on mielestäni sekä hyvä että huono asia.  Nimittäin se saattaa helposti johtaa nettikiusaamiseen ja vääristyneisiin tietoihin. Hyvä esimerkki on keskustelupalstat ja muut sosiaaliset mediat kuten Whatsapp ja Instagram  Siellä erilaisten kuvien ja videoiden jakaminen on helppoa ja vaivatonta.  Toki tulee muistaa se, että kuvat ja videot leviävät internetissä eteenpäin huimaa vauhtia, joten kannattaa miettiä tarkkaan mitä someen laittaa.  Kuvien ja tietojen muokkaaminen nykypäivänä on erittäin helppoja, joka johtaa vääristyneiden tietojen leviämiseen. 

 Nettikiusaaminen on nykypäivänä valitettavan yleistä, mikä on erittäin surullista nimittäin se saattaa jättää kiusattuun ikuiset arvet ja huonontaa hänen itsetuntoaan. Nettikiusaaminen on erittäin helppoja, koska monessa somessa pystyy kirjoittamaan anonyyminä jolloin omat tiedot pysyy muilta salassa, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä. Kiusaaja ei välttämättä ajattele miltä ilkeät kommentit toisesta tuntuvat ja miten paljon pahaa ne saattavatkaan toiselle aiheuttaa.  Monet netissä kirjoittelijat evät pystyisi sanomaan samoja asioita toiselle omalla naamallaan. Ennen kuin alat haukkumaan toista somessa mieti kaksi kertaa miltä toisesta osapuolesta tuntuu ja miksi teet sellaista. 

Onko muiden kuvien ja tietojen jakaminen sosiaalisessa mediassa oikein jos vain tarkoittaa hyvää? Tarkoitusetiikan mukaan on, mutta minun mielestäni ei. Ilman lupaa toisen asioiden jakaminen on väärin. Asia on tietenkin eri jos on toisen julkaisujen jakamiseen on kysytty lupa erikseen. Suomessa toisten ihmisten tietojen levittäminen ilman lupaa on sisältörikos, joka tarkoittaa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.   

Tästä päästäänkin aasinsiltaan, että miksi toisten yksityiselämää sitten jaetaan ympäri somea?  Uskon että syy saattaa olla monesti kateuden aiheuttama. Esimerkiksi netissä kirjoittelija saattaa haluta jotakin mitä hänellä ei ole tai jotain mitä olisi itse halunnut saavuttaa. Tähän törmää monesti julkkisten kohdalla ,jotka ovat suosionsa huipussa ja elävät niin sanottua "täydellistä elämää".  Julkisuuden henkilöille voi kirjoittaa suoraa "kritiikkiä", koska he ovat tehneet oman valintansa julkisuuden suhteen. Tämä ei pidä paikkaansa, nimittäin julkkikset ovat aivan yhtälailla ihmisiä, joilla on tunteet kuin me kaikki muutkin ns. "tavalliset" ihmiset. 

Sosiaalinen media on loistava tapa tutusta uusiin ihmisiin ja ylläpitää vanhoja ihmissuhteita.  Etenkin viestittely ystävien kanssa, jotka asuvat kauempana on helppoa esimerkiksi Facebookin ,Whatsapin tai Skypen välityksellä. Siellä saatetaan kysellä päivän kuulumisia tai sopia uusia tapaamisia. Viestittely on usein puhekielistä ja viesteissä saatetaan käyttää hymiöitä eli emojeja tunnetilojen kuvaajina. Joskus viestejä saatetaan kuitenkin  ymmärtää väärin,  mikä johtaa noloihin väärinkäsitys tilanteisiin.  Mielestäni somen viestipalvelut ovat ainostaan hyvä asia. 

 Some on nykypäivänä suuri sana ja suurin osa ihmisistä käyttää somea tai ainakin tietää mikä se on. Itse käytän somea lähes päivittäin. Some on tarjonnut minulle paljon. Sen kautta olen saanut tuntemattomistakin asioista lisää tietoa sekä, saanut seurata minua kiinnostavien ihmisten elämää somen välityksellä. Miksi seuraan muiden ihmisten elämää sosiaalisessa mediassa ja mikä siitä tekee kiinnostavan? Uskon, että suurin syy siihen on se että pystyn samaistumaan heidän elämään jollakin tapaa. Esimerkiksi saatan pitää heidän tyylistä, ajatuksista, huumorintajusta, arvoista tai luonteenpiirteistä. Somepersoonat saattavat luoda paineita joilekin nuorille ulkonäöllään tai hienoilla ja kalleilla vaatteillaan. Monet somettajat kertovatkin julkisesti someissaan, ettei heidän elämänsä ole pelkkää ruusuilla tanssimista, jonkalaisen kuvan heidän somet meille saattavat antaa. 
Some on täynnä erilaisia ihmisiä joilla on totta kai eri arvoja.  Arvo on asia, jota ihminen pitää itselleen tärkeänä.  Ihmiset toimivat omien arvojensa pohjalta. Arvot tulevat esille sosiaalisessa mediassa esimerkisi  mielipiteisämme ja  käyttäytymisessämme . 

Nykypäivän sosiaalinen media on laaja käsite.  Ihmiset käyttävät sitä hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Joten päätin haastatella muutamia läheisiäni. 

Sain seuraavanlaisia vastauksia: 
"Käytän sosiaalista mediaa töissä apuna" -40v mieshenkilö 
"Minulle some on pelkkä ajanviettopaikka" -17v teini poika 
"Pidän somen avulla yhteyttä läheisiini" -40v naishenkilö 
"Yritän pysyä mukana maailman menoissa" -60v naishenkilö 

Sosiaalinen media on hurjassa kasvussa ja uskon, että muutaman vuoden kuluttua jokainen suomalainen on somessa mukana jollakin tapaa.  Käyttäkää sosiaalista mediaa ja muistakaa miten siellä pitää käyttäytyä. 

Näin käyttäydyt somesa oikein: 
-Kunnioita muita 
-Älä jaa muiden tietoja somessa ilman lupaa 
-Ole tarkka mitä julkaiset somessa 

- Amanda Huovila 9a -

Kuva 

                                                         Lähteet: 
Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Wikipedia 11.1.2016 
Kännykkä- ja nettikiusaaminen jättää pysyvän jäljen. Yle.fi  26.8.2013 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti