sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Eläinten oikeudet

Eläinten oikeudet on käsitys, jonka mukaan eläinten edut pitäisi ottaa huomioon yhtä vakavasti kuin ihmisten edut. Eläinten oikeuksien kannattajat ovat kuitenkin samaa mieltä, että eläimiä ei saisi kohdella omaisuutena, käyttää ruokana, tutkimuskohteina eikä viihteenä vaan eläimet tulisi ottaa huomioon moraaliyhteisön jäsenenä vaikkakin kannattajat lähestyvät asiaa erilaisista näkökulmista.

Ihmisen tarpeet eivät saisi automaattisesti ajaa muiden eläinten tarpeiden edelle. Ihmisten tulisi ottaa huomioon eläinten oikeudet sekä tarpeet. Eläimille ei kuitenkaan vaadita samoja oikeuksia kuin ihmisille, sillä eläimiä ei hyödytä esimerkiksi mahdollisuus äänestämiseen. Sen sijaan eläimille oleellisia oikeuksia ovat esimerkiksi oikeus nauttia elämästä, oikeus lajitoveriin, oikeus olla yksilö, oikeus fyysiseen koskemattomuuteen (eläimelle ei tuoteta tahallista tuskaa tai kärsimystä), oikeus äitiin ja oikeus arvokkaaseen vanhuuteen.

Kotieläimet, jotka ovat laumaeläimiä eivät voi psyykkisesti hyvin jos niillä ei ole lauman turvaa eikä seuraa. Eläin on mielummin lauman arvojärjestyksessä alimmaisena kuin yksin. Eläin tarvitsee saman lajin seuraa eikä ihminen voi korvata sitä. 

Valitettavasti koe-eläimillä ei ole oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen. Koe-eläiminä käytetään mm. rottia, pupuja, marsuja, koiria, sikoja sekä apinoita. Eläimillä tehdään kokeita, jotka ovat kivullisia, ahdistavia eläimille tai jopa kuolettavia. Eläinkokeet eivät ole vain lääketieteellisiä vaan myös eläimillä testataan kemikaaleja, päihteitä sekä myrkkyjä. Eläinkokeet eivät edes aina anna täysin luotettavaa tulosta vaan vasta kun ihmiseen on tuotetta aloitettu käyttämään on huomattu tulos. Ihminen myös kiduttaa eläintä tutkiakseen keinoja kehittää tehokkaampia joukkotuhoaseita. 

Lemmikit ovat myös erikoisasemassa arvokkaassa vanhuudessa. Yleensä niistä pidetään huolta elämänsä loppuun asti tarjoen kalliit lääkehoidot sekä erikoisruuat, lopetus huolehditaan hyvissä ajoin sekä lemmikki saa kauniin hautapaikan. Tuotantoeläimillä asiat on toisin. Ne kuljetetaan ahtaasti teurastamolle, kävelevät teurastamolinjalle ja elämä päättyy pulttipyssyllä tainnuttamiseen sekä verenlaskuun. Sitten ne siirtyvät kauppoihin fileenä, lapana, jauhelihana tai pihvinä.

Esimerkiksi turkistarhaus on yksi suurimmista ja turhimmista eläimiin kohdistuvasta tuotantomuodoista. Turkiseläimet saavat olla ulkona, mutta niillä ei ole mahdollisuutta paeta tuulta tai lämpötilan vaihteluita. Ne eivät koskaan pääse kokemaan miltä maa tuntuu vaan ne elävät alle neliömetrin kokoisella verkkopohjalla koko elämänsä.

On monia yhdistyksiä sekä järjestöjä (esim.OE, Animalia) jotka yrittävät parhaansa mukaan puolustaa eläinten oikeuksia. Heidän toimintaansa voi tukea lahjoittamalla rahaa. On myös niitä yhdistyksiä jotka toimivat laittomasti ja salaa mm. EVR(Eläinten vapautusrintama):n anonyymit aktivistit päästävät irti tarhaeläimiä, tuhopolttavat ja vandalisoivat eläimiä käyttäviä liikkeitä sekä niiden omistajien asuntoja ja autoja.

Jos itse haluaa edistää eläinten oikeuksia voi esimerkiksi ryhtyä kasvissyöjäksi, ostaa eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja olla ostamatta turkiksia. 
Eläinkokeettoman kosmetiikan tunnistaa Leaping Bunny-logosta. Kosmetiikkaa saa monista liikkeistä sekä myös verkkokaupoista eikä eläinkokeettoman ja kokeellisen kosmetiikan hinnoilla ole suurta eroa.

Mielestäni eläinten oikeudet pitäisi ottaa huomioon vakavammin, sillä näin ei mielestäni tehdä. Asiat pitäisi ajatella myös eläinten eikä vain ihmisen omasta näkökulmasta. Eläimillä pitäisi olla oikeus vapaaseen elämään, sillä usein niiden elämä menee siihen että me ihmiset hyödymme niistä. Mielestäni pitäisi olla myös enemmän esimerkiksi eläintensuojelijoita tekemään yllätystarkastuksia mm. koteihin. Näin voitaisiin varmistaa, että eläimillä on oikeudet ansaitsemaansa hyvään elämään.

http://www.tuulispaa.org/elainten-oikeuksista/
https://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4inten_oikeudet
http://animalia.fi/elainetiikka/
http://animalia.fi/kosmetiikkalista/
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000192756.html

Jenni 9B


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti