torstai 19. tammikuuta 2017

Joogamunkit/-opettajat Dada & Acarya vierailulla oppitunnilla

Tällä viikolla meillä ei ollut ihan tavallinen tunti. Saimme vieraaksemme kaksi intialaista joogamunkkia, jotka kertoivat meille erilaisia asioita keskittymisestä, oppimisesta sekä intialaisesta kulttuurista.

Luennon kieli oli englanti. Toivottavasti pysyitte mukana!

Dada käytti usein termiä 'divine'. Se tarkoittaa jumalallista, ja liittyy intialaiseen (hindulaiseen) ajatukseen siitä, että jumalallisuus ikään kuin ympäröi meitä tai on meissä. Jos muistatte 7.luokan opetuksesta termit brahman ja atman, niin ne liittyvät juuri tähän. Jos et muista, googlaa! :D

Oli mielenkiintoista havaita, miten hindulainen tapa nähdä kaikki jotenkin pyhänä, tuli läpi joogaopettajien esityksessä. Välillä termistö oli haastavaa - samoin heidän ajattelunsa seuraaminen.

Kysyitte rohkeasti, vaikka aikaa kysymyksille ei paljoa jäänytkään. Niitä voi esittää lisää täällä.

Tämän viikon läksy onkin seuraavanlainen:

Mitä mieltä olit Dadan ja Acaryan esityksestä?
Mitä sinulle jäi erityisesti mieleen?
Mitä olisit halunnut tietää lisää? / Jäitkö vielä miettimään jotain?





4 kommenttia:

  1. Minun mielestäni esitys oli ihan kiinnostava, vaikka ehkä hieman liian itseään toistava, koska munkit selittivät samoja asioita aika pitkään, ja monet aiheet tuntuivat ainakin minulle jo ennestään selviltä. Esim. jos ihmiselle annetaan sata euroa, hän haluaa tuhat, jos hänelle annetaan tuhat hän haluaa miljoonan jne. Munkkien oma tuntemus ja panostus aiheisiin lisäsi kuitenkin esityksen mielenkiintoisuutta.

    Minulle jäi mieleen erityisesti se, kuinka toinen munkeista, Dada, oli ollut käymässä jossakin sairaalassa, ja potilaat siellä olivat sanoneet olleensa terveitä, mutta lääkärit eivät vain päästäneet heitä kotiin. Kun Dada oli kysellyt lääkäreiltä tarkemmin, oli selvinnyt, että, jos potilaat päästettäisiin kotiin, he aiheuttaisivat uudelleen ongelmia itselleen ja perheilleen esim. riippuvuudella alkoholiin.

    Lisäksi minulle jäi vielä mieleen pari pientä yksityiskohtaa: se, että kannattaa aina rentoutua hetkittäin koulu-tai työpäivän aikana esim. meditaation avulla, niin opiskelukin sujuu paremmin. Toinen asia, jonka muistan, oli, että munkkien kaapujen oranssi väri merkitsee uhrausta.

    En jäänyt erityisemmin miettimään mitään, mutta olisin ehkä halunnut kuulla vähän enemmän mitä kaikkea joogamunkin työhön kuuluu ja, miten joogamunkiksi oikein tullaan. Entä onko olemassa jooganunnia?



    VastaaPoista
  2. Mielestäni Dadan ja Acaryan esitys oli kiinnostava ja jollain tapaa inspiroiva. Oli hienoa kuulla heidän elämäntavastaan ja ajatuksistaan, kun itse elämme aika erilaista elämää.

    Minulle jäi erityisesti mieleen se, kun Dada otti paperin ja näytti, että se pitää rutistaa, jotta sen saa heitettyä kauas. Mielestäni oli kiva, että Dada käytti konkreettista esimerkkiä, jolloin sai ainakin minut ymmärtämään osan pointista paremmin.

    Dada antoi myös hyvän ohjeen siinä, kun sanoi, että kannattaa vaikka varata päivästä hetki, jolloin rentoutuu ja unohtaa kaiken muun, ja vasta sitten ryhtyy päivän hommiin.

    Minulle ei jäänyt muita kysymyksiä kuin ehkä se, että mitä tällaisten joogamunkkien jokapäiväiseen elämään kuuluu.

    VastaaPoista
  3. Mielestäni Dadan ja Acrayan esitys oli hyvä ja mielenkiintoinen. He puhuivat rauhallisesti ja käyttivät paljon elekieltä ja toistivat sanoja, jotta ymmärtäminen oli helpompaa.

    Esityksestä minulla jäi mieleen se kun Dada kertoi että Jooga ei tarkoita vain fyysisiä liikkeitä mikä minulla tuli heti ensinmäisenä mieleen, vaan jooga on myös kaikkea mitä Ihmisen pään sisällä on ja ja ihmisten ajatusmailmaa sekä sitä kuinka kaikkea pidetään pyhänä. Myös se kuinka kannattaa väkillä meditoida ja rentoutua jotta jaksaisi paremmin.

    Mietin että kuinkakohan monta kertaa joogamunkit rukoilevat päivässä?

    VastaaPoista
  4. Minusta heidän esityksensä oli mielenkiintoinen ja heillä oli todella hyviä vertauskuvia asioista.

    Dada kertoi että meidän kannattaa mesitoida ainakin 5 minuuttia päivässä, ja että se on ohje hyvään tasapainoiseen elämään.

    VastaaPoista