perjantai 13. tammikuuta 2017

Uusi vuosi ja uudet kujeet :)

Mukavaa alkanutta vuotta 2017 kaikille.

Teidän viimeinen lukukautenne peruskoulussa on käynnistynyt: pian on yhteishaku, kevät ja kesän myötä puhaltavatkin sitten aivan uudet tuulet. Sitä ennen on kuitenkin vielä tehtävää - tässäkin aineessa! Tsemppiä teille viimeisiin rutistuksiin.

Käynnistän tammikuun blogikirjoittelun ajankohtaisella uutisella:
"Jos tuntuu siltä, että suustasi on tulossa vihapuhetta, pidä mieluummin suusi kiinni".

Lue teksti ja kerro:

a) mikä sinun mielestäsi on vihapuhetta?
b) missä olet törmännyt vihapuheeseen?
c) onko vihapuhe osa sananvapautta?


Poliisi on myös juuri avannut oman YouTube-kanavansa. Siellä otetaan kantaa mm. vihapuheeseen. Kannattaa tutustua. 

Katso tähän liittyen alla oleva poliisin julkaisema video. Mitä ajatuksia?

 

Ja lopuksi toinen ehkä aivan erilaisia ajatuksia herättelevä video. Kannattaa katsoa!


- Henna

20 kommenttia:

 1. Minun mielestäni vihapuhe on sitä, kun joku tahallaan kiihottaa ihmisiä esim. väkivaltaisiin tekoihin tiettyä kansanryhmää kohtaan. Jos joku henkilö ilmaisee negatiivisen mielipiteen esim. uskontoa, ihonväriä jne kohtaan, se ei ole välttämättä vihapuhetta. Mielipiteiden ei tarvitse johtaa väkivaltaisiin tekoihin tai kansanryhmän syrjintään, mielipiteiden ilmaisu on osa sananvapautta ja harmillisesti usein negatiiviset mielipiteet leimataan vihapuheeksi kun todellisuudessahan ne eivät ole. Ainoa vihapuhe johon olen törmännyt on ollut somessa leijuva hashtagi #killallwhitepeople. Vihapuhe ei ole osa sananvapautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaatko kerto enemmän tuosta ikävän kuuloisesta hashtagista. Missä sitä on levitetty? Missä olet siihen itse törmännyt?

   Hyvia ajatuksia, Maria! Lisäsin vielä poliisin tekemän videon, kun luin uutisista, että Suomen poliisi on avannut oman YouTube-kanavan. Kannattaa katsoa sekin!

   Poista
  2. Luullakseni jotkin USA:ssa BlackLivesMatter yhteisössä olevat ovat jakaneet hastagia twitterissä? Haluaisin ensimmäiseen kommentiini lisätä että olen törmännyt muuallakin somessa samantapaiseen vihapuheeseen kuten #killallmen ja muuhunkin vihapuheeseen jossa ihmisiä kiihotetaan syrjimään tai toimimaan väkivaltaisesti jotain kansanryhmää kohtaan.

   Poista
  3. Osaatko sanoa, miten nämä vihapuheketjut alkavat? Kuka tekee ensimmäisen siirron?

   Huh huh, mitä hashtageja! Virtuaalitodellisuus tarjoaa helpon alusta tällaiselle puheelle ja solvaamiselle. Kun ei tarvitse esiintyä nimellään - saati sitten kasvoillaan - on helppo huudella puskasta. Valitettavaa vaan on, että vihapuhe ei saa koskaan mitään muuta kuin pahaa aikaan: vaikka sen kirjoittaja olisin kenties liioitellutkin kantaansa tai postannut mielipiteensä esim. hyvin vihaisena.

   Miten usein törmään/olet törmännyt erilaiseen vihapuheeseen?

   Poista
 2. Vihapuhe on tosi väärin silloin,kun haukkuu ulkonäköä ja kaikki kiroilut on väärin. Olen törmännyt vihapuhetta netissä ja kun olen jossain kaupungilla olen joskus kuulut vihapuhetta. Vihapuhe ei ole sananvapautta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, Cuki! Olet aivan oikeassa. Missä olet itse kuullut vihapuhetta?

   Poista
 3. Vihapuhetta on mielestäni se, kun joku suvaitsevaisuuden sijasta haukkuu tai levittää vihaa esimerkiksi jonkun ihmisen rodusta. Tämä vihapuhe ei ole sananvapautta. Olen törmännyt tällaiseen mm. netissä.

  En oikein tiedä, luokittelisinko vihapuheeksi esim. ilkeät kommentit, koska jokaisella on kuitenkin oikeus sanoa mielipiteensä tiettyyn rajaan saakka. Se riippuu tietysti aina kommentin sisällöstä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytät Ilona sanaa rotu. Onko meitä ihmisiä monta eri rotua? ;) Kannattaa olla tarkka sanavalinnoissaan näissä asioissa. Ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat. On ehkä vaikea vetää rajaa siihen, mikä on vielä ns. normaalin tai hyväksyttävän mielipiteenilmaisun rajoissa ja mikä menee jo vihapuheen puolelle. Osaatko antaa yhtään esimerkkiä jostain ilkeydestä/haukkumisesta tms., jota on mielestäsi vaikea luokitella?

   Poista
  2. Tarkoitin juuri sitä, että vihapuheessa ei suvaita tiettyjä eettisiä taustoja yms, ja kuvataan esim. tummaihoisia rotuna.

   Joku esimerkki voisi olla vaikka se, jos joku haukkuu esim. sosiaalisessa mediassa toista tavalla, joka ei kuitenkaan ole ihmisen taustaan, uskontoon tai kansallisuuteen liittyvää. Onhan se toki silloinkin ilkeää, eikä niin saisi mielestäni tehdä, mutta se ei kuitenkaan ehkä mielestäni ole vihapuhetta.

   Poista
 4. Minun mielestäni vihapuhe on sitä, että jotain ihmistä tai ihmisryhmää kohtaan lietsotaan vihaa esimerkiksi kansallisuuden, ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen tai mielipiteen perusteella. Ihmisiä haukutaan yleisesti näistä syistä, eikä vihapuheeseen aina liity mitään henkilökohtaista. Sen takia tuntemattomiakin ihmisiä haukutaan, vaikkei siihen olisi mitään oikeaa syytä.
  Olen törmännyt vihapuheeseen internetissä esim. joidenkin lehtien keskustelupalstoilla tai uutiskommenteissa.
  Vihapuhe on eri asia kuin mielipiteen ilmaiseminen. Mielipiteessä ilmaistaan oma mielipide, vihapuheessa taas väitetään ihmisistä kamalia ja törkeitä asioita faktoina ja heitä kohtaan lietsotaan vihaa.
  Vihapuheella loukataan ihmisiä, eikä se ole missään tapauksessa oikein. Sen takia vihapuhe ei ole osa sananvapautta.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimeonomaan: vihapuheessa syyttömiä ja johonkin asiaan täysin osattomia ihmisia pilkataan esimerkiksi kansallisuuden tai uskonnon perusteella. Teet hyvin eron mielipiteen ja vihapuheen välille. Vihapuheeseen törmää todellakin myös uutiskommenteissa, mikä on hieman erikoista. Myös juttujen kirjoittajia (toimittajia) saatetaan haukkua internetissä avoimesti. Vihapuheen kohde voikin olla periaatteessa kuka tahansa meistä, mikä tekee siitä yhteisen asian. Kun itse huolehtii omasta nettikäyttäytymisestään, ei ole ainakaan mukana lietsomassa mitään asiaa.

   Poista
 5. Mielestäni vihapuhe on jonkun henkilön tai ryhmän haukkumista. Olen törmännyt vihapuheeseen netissä eniten ja vihapuhe ei ole sananvapautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistatko missä olet netissä törmännyt vihapuheeseen (keskustelupalstalla, somessa...)?

   Poista
 6. Vihapuhe mielestäni on sitä jossa jotain henkilöä haukutaan tai häveksitään ihmisen ihonvärin, kansallisuuden tai oman mielipiteen perusteella. Olen itse nähnyt vihapuhetta netissä eniten. Vihapuhe ei ole sananvapautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka usein törmäät/olet törmännyt vihapuheeseen verkossa? Missä siellä erityisesti?

   Poista
 7. KIITOS tähän mennessä tulleista erittäin hyvistä vastauksista. Vihapuhe ei missään nimessä ole osa sananvapautta. Itse olen kuullut väitettävän, että vihapuhe voi itse asiassa rajoittaa sananvapautta.

  Keksiikö joku, miksi näin on sanottu? Väite saattaa nimittäin ainakin osittain pitää paikkaansa. Valitettavasti.

  Entä miten sinä itse suhtaudut vihapuheeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi rajoittaa sananvapautta siten, ettei esim. johonkin uskontoon kuuluva ihminen uskalla enää ilmaista mielipidettään haukkumisen ja vihan johdosta.

   Mielestäni vihapuhe on ajanhukkaa ja valitettavasti surullinen osa nykymaailmaamme. En itse osallistuisi koskaan vihapuheeseen, mutta en oikein usko, että se koskaan häviää lopullisesti. Maailmassa on aina ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, miksi vihapuhe on niin huono asia.

   Poista
 8. Luulen, että vihapuhe voi rajoittaa sananvapautta, koska jos esim. jotain ihmisryhmää haukutaan yleisesti, tämän ryhmän edustaja ei enää välttämättä uskalla sanoa julkisesti omia mielipiteitään esim. siitä, että hänen mielestään kyseiseen ryhmään kuuluminen on ihan hyvä juttu. Myös silloin, jos joku vain ilmaisee asiallisesti oman negatiivisen mielipiteensä jostain asiasta, se saatetaan tulkita helposti vihapuheeksi, koska vihapuhetta on monessa paikassa ja siihen reagoidaan herkästi.

  Minun mielestäni vihapuhe on kurjaa ja typerää. En ymmärrä niitä ihmisiä, jotka viitsivät tuhlata aikaansa sellaiseen. Jos näen vihapuhetta internetissä, en jää lukemaan sitä, vaan poistun heti sivulta.

  VastaaPoista
 9. Mielestäni vihapuhe ei olisi suvaittavaa missään tilanteessa, vaikka se onkin harmittavan yleistä. Internetissä vihapuheisiin törmää liian usein esim keskustelu palstoilla jossa otsikkona saattaa olla "kaikki lihansyöjät ovat tappajia" Katsottuani tuon poliisin videon ensinmäisenä mieleeni tuli se että yksikään noista kommenteista ei ollut todenmukaisia (tottakai video oli käsikirjoitettu) mutta tuollaiset asiat mitä videolla sanottiin ei ole totta joten vihapuhe on usein täyttä valetta kuten osa keskustelupalstojen väitöksistäkin :D

  VastaaPoista