LAPSITYÖVOIMA
Lapsityövoimalla tarkoitetaan alaikäisen lapsen tekemää fyysistä työtä, joka häiritsee tai estää lapsen koulunkäyntiä tai heikentää jopa lapsen terveyttä. Lapsia voidaan käyttää esim. Tehtailla, kotona, viljelyksillä.
Mutta täytyy muistaa että kaikki työ mitä lapsi tekee ei ole lapsityövoimaa esim. Jos lapsi tekee päivässä pari tuntia töitä eikä tämä häiritse hänen koulunkäyntiään niin se ei ole lapsityövoimaa.
Lapsityövoiman käyttö on yleistä kehitysmaissa, mutta lapsityövoimaa on käytetty myös teollisuusmaissa, varsinkin teollistumisen alkuaikoina 1800-luvulla monissa Euroopan maissa oli käytetty lapsityövoimaa.
Syitä lapsityövoiman käyttöön on monia. Kuten kehitysmaissa perheillä ei ole varaa elättää perhettään niin heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pistää lapsi töihin, jolloin lapsi tuo rahaa kotiin. Muita syitä voi olla lapsen pieni koko tai vaikka sormien näppäryys, vaikuttaa siihen että heitä pistetään tiettyihin tehtäviin.
Työnteko voi aiheuttaa lapsille fyysisiä haittoja, sillä lapsen pieni vartalo ei vielä kestä yhtä suurta rasitusta kuin aikuisen, joka tarkoittaa sitä että lapsi tulee altistumaan helpommin vakaville vaurioille. Työnteko estää lapsen koulun käyntiä, joka tulee haittaamaan lapsen koko tulevaisuutta. Ilman kunnon koulutusta ei lapsi isona tule saamaan mitään kunnon työtä.
Lapsityövoima ei ole muuta kuin pelkkää pahaa. Jos tilannetta ajattelee lapsen näkökulmasta niin, Lapsityövoima pilaa lapsen oman lapsuutensa se myös pilaa lapsen tulevaisuuden. Jos sitten tätä katsoo vanhempien näkökulmasta
niin minusta lapsen vanhempia ei saisi syyttää että lapsi menee töihin sillä vanhemmilla ei ole saattanut olla muutakaan vaihtoehtoa. He ovat voineet olla hyvin köyhiä ja heidän ainoa vaihtoehto on ollut pistää heidän lapsi töihin. Valtiollekaan lapsityövoima ei ole hyvästä, sillä lapsista tulee kouluttamattomia joka tulee vaikeuttamaan lapsen tulevaisuutta paljon.
Pystyykö kuluttaja puuttumaan lapsityövoimaan?
Tähän itse asiakkaan on vaikea puuttua sillä se on hyvin epäselvää ketkä käyttävät lapsityövoimaa ja ketkä eivät. Mutta esim. H&M ja Apple on käyttänyt lapsityövoimaa niin tähän asiakas voisi puuttua niin että ei osta vaatteita H&M:stä vaan jostain muualta.
Vaikka johonkin tehtaisiin tehdään aina pieniä tarkistuksia jolla varmistetaan että tehtaat eivät käytä lapsityövoimaa ei tämä kuitenkaan lopeta lapsityövoimaa kokonaan.
Kuvassa näkyy missä Lapsityövoimaa käytetään eniten. Mitä tummempi alue sitä enemmän lapsityövoimaa käytetään sillä alueella.
Lapsityöläisen arki Argentiinassa.
Tässä kuvassa on Kiara. 5-vuotias pikkutyttö joka työskentelee Argentiinan junissa ja myy siellä halpoja esineitä kuten: Pinnejä
Kiara on sanonut työskentelevän jo 3-vuotiaasta lähtien. Hän ei kuitenkaan työskentele yksin, sillä hänen neljä muuta sisarustaan työskentelevät myöskin. Kaikki rahat mitä sisarukset saavat menevät heidän isoäidille.
Argenttiinassa on valitettavasti hyvin paljon saman ikäisiä lapsia töissä kuin Kiara eivätkä he voi käydä koulua.
Mutta hyvänä uutisena on se että Argenttiinan valtio on saanut vähennettyä lapsityötä 24 prosentista 17 prosenttiin jo vuodesta 2009.
Oma pohdinta
Miten lapsityövoimaan pitäisi puuttua? Tähän voi puuttua niin että alkaa boikotoida sitä firmaa mikä käyttää lapsityövoimaa ja että tehtäisiin enemmän ''pistokokeita'' tehtaisiin jolla varmistettaisiin että lapsityövoima tulee loppumaan.
Miksi lapsityövoima pilaa lapsen tulevaisuuden? Lapsen tulevaisuus voi pilaantua, koska lapsen työ estää lasta käymästä koulua joka sitten tekee lapselle paljon vaikeampaa saada töitä vanhempana. Joka sitten tekee hänestä köyhän.
Voimmeko me Suomesta käsin tehdä jotain tälle ongelmalle? Suomesta saakka se voi olla hyvin vaikeaa mutta, mitä me voimme tehdä on boikotoida kyseisiä firmoja jotka käyttävät Lapsityövoimaa ja näin voimme ehkä herättää huomion.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti