perjantai 11. marraskuuta 2016

Johdatus Kiasman Pahan jälkeen -näyttelyyn


Ensi viikon katsomusopetuksen tunnilla kaikki 9-luokkalaiset lähtevät taideretkelle Kiasmaan. Siellä tutustumme Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadid näyttelyyn Pahan jälkeen.

Näyttely kertoo vaikeista ihmisoikeusteemoista: mm. pakolaisuudesta, tyttöjen ympärileikkauksesta Keniassa ja Intiassa naisiin kohdistuvista happoiskuista.

Olen koonnut alle hieman taustatietoa näyttelyyn liittyen. Tutustu tälla oppitunnilla ja kotona (jos et ehdi koulussa kaikkea) aineistoon, jotta näyttely avautuu sinulle paremmin.


TOIMI SEURAAVALLA TAVALLA: 


1. Mene Kiasman sivulle ja lue, mitä näyttelystä kerrotaan.

KIASMA: Pahan jälkeen



2. Avaa näyttelyyn liittyvä blogi ja silmäile sitä. 

3. Lue Helsingin sanomissa ollut artikkeli maasai-heimon tavasta ympärileikkauttaa tyttölapset.
4. Katso alla olevat näyttelystä löytyvät kuvat ja vastaa kysymyksiin kommenteissa. Halutessasi voit tehdä yksin tai kaverin kanssa myös oman lyhyen kirjoituksen aiheesta (jonne lisäät myöhemmin omia kuviasi näyttelystä). 
  • Lue laulun sanat. Mistä laulussa kerrotaan?
  • Mihin teemaan kaatopaikalla kuvattu kuva voisi liittyä?
  • Mitä ajatuksia kuvat sinussa herättävät? 

Näyttelyn esittelyteksti.

Mistä teksti kertoo?


Mihin tämä voisi liittyä?


 
Kun olet tutustunut kaikkeen yllä olevaan, olet valmis lähtemään Kiasmaan. Ensi viikolla jokainen saa tehtäväksi tutustua näyttelyyn ja valita sieltä muutaman itseä puhuttelevan aiheen/kuvan. Niiden pohjalta pääsette kirjoittamaan blogiin omat lyhyet tekstit, joissa kuvaatte museokokemustanne ja jaatte ajatuksianne teosten aiheista. Tämän työn voi tehdä parin kanssa yhdessä.

Toivottavasti näyttely herättää ajatuksia!

7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Laulun sanat kertovat siitä, kuinka perheessä poikaa kunnioitetaan, mutta tytärtä ei. Laulussa yritetään kertoa, että poika ja tytär ovat perheessä saman arvoisia.

    Kaatopaikalla kuvattu kuva liittyy pakolaisuuteen.

    Kuvat herättävät minussa negatiivisia tunteita, koska jossain päin maailmaa asiat ovat niin huonosti. Tuntuu kuin jotkut maat ja ihmiset olisivat pysähtyneet ajassa ja vieläkin esim. kohtelevat naisia alemmassa arvossa kuin miehiä.

    VastaaPoista
  3. Laulussa tyttö kertoo siitä kuinka häntä ei kohdella tasa-arvoisesti veljensä kanssa. tyttö kysyy mitä hänen veljensä on antanut enemmän kuin hän. Laulun sanat kertovat tytön omasta näkökulmasta asioista.

    Kuva liittyy pakolaisuuteen.

    Minusta nämä kuvat ovat todella järkyttäviä, koska ihmisiä kohdellaan niin järkyttävästi.

    VastaaPoista
  4. Laulussa Neetu kertoo siitä kuinka tyttäriä ei kohdella tasa-arvoisesti. Poikia kohdellaan paremmin, ja laulussa jopa kysytään "Mitä poika on tuonut jota tytär ei?"

    Kuva liittyy pakolaisuuteen.

    Kuvat saavat minut arvostamaan elämääni vahvasti, on kauheaa kuulla ja nähdä miten ihmisiä eri puolilla maailmaa kohdellaan. Esimerkiksi happoiskuista selviytyneet ovat mielestäni erittäin vahvoja, ja silvomista vastustavat naiset saavat kaiken kunnioitukseni.

    VastaaPoista
  5. Laulu kertoo siitä kuinka perheen poikia kunnioitetaan mutta tytärtä ei. Laulussa yritetään myös kertoa että tytöt ja pojat ovat samanarvoisia.

    Kuva liittyy pakolaisuuteen.

    Kuvat ovat todella järkyttäviä ja on kauheaa nähdä että ihmisiä kohdellaan näin järkyttävällä tavalla.

    VastaaPoista
  6. Laulun sanat kertovat siitä, miten tyttöä kohdellaan perheessä eriarvoisesti kuin poikaa. Poikia arvostetaan ja kunnioitetaan luontaisesti enemmän kuin tyttöjä, vaikkei siihen edes ole mitään kunnollista syytä. Se on epäreilua.

    Kaatopaikalta otettu kuva voisi liittyä pakolaisuuteen.

    Kuvat aiheuttavat minulle vähän surullisen ja järkyttyneen olon, koska vaikka olen ennenkin kuullut tällaisista asioista, on aina inhottava huomata, että tällaista ihan oikeasti tapahtuu ja jossain paikoissa tällainen on ihan arkipäivää. Tyttöjen ympärileikkaukset, happoiskut ja pakolaisuus ovat hirveitä asioita, joihin haluaisi vaikuttaa, mutta tuntuu ettei kuitenkaan oikein pysty.

    VastaaPoista
  7. Kiitos vastauksista! Järkyttäviä asioita kaikki. Huomenna näemme näyttelyn. Jatkamme keskustelua aiheesta sen jälkeen.

    Maailma ei aina ole kiva paikka, kuten jo johdannossa totesin. Epäoikeudenmukainen kohtelu ja toisen ihmisarvon väheksyminen ovat asioita, jotka jättävät arvet. Oma olo voi tuntua voimattomalle, kun asioista tietää, mutta tuntuu, että niihin ei voi vaikuttaa.

    Emme ehkä voi vaikuttaa juuri näiden ihmisten elämänlaatuun. Mutta siihen voimme vaikuttaa, että levitämme tietoa siitä, että emme hyväksy tällaista. Sitä tämä näyttelykin lopulta on: länsimaalaisen hyväosaisen ihmisen tapa YRITTÄÄ tehdä jotain! Ja se on jo itsessään hyvä asia.

    VastaaPoista